perjantai 5. tammikuuta 2018

VUOSI 2017 PAKETTIIN & TAVOITTEET ALKANEELLE VUODELLE


Vähän jännitin että ehdinkö tehdä tätä koostetta vielä tällä viikolla, mutta koulutehtävien välttely sujuu hieman liiankin hyvin. Lupaan petrata ensi maanantaista alkaen koko kevään! Ja varoitus, tästä taitaa tulla super pitkä postaus.

Vuosi 2017 oli suurten muutosten aikaa. Ensiksikin blogini sai vuoden aikana uuden nimen. Keväällä taas suureksi yllätyksekseni ylenin töissä ja hain ensi vuotta varten kokeilumielessä kouluun. Ajattelin, että käyn vaan tsekkaamassa pääsykokeet.. näin sanoin pomollenikin, kun hän minut ylensi. Oli ihanan kesäinen päivä, kun pääsykokeet Turussa suoritin. Ja yksin kaupungilla kävellessäni huokailin, kuinka kaunis kaupunki Turku on. Pääsykokeiden jälkeen ajattelin, että saattaa olla korkeintaan 2% mahdollisuus, että tänne kouluun pääsen, mutta jos pääsen niin ehkä se ei olisi maailmanloppu. Noh kuinkas sitten kävikään...

Turkuunhan sitä muutettiin elokuun lopussa ja vielä ihan yksin! (okei pääsi siskokin tänne kouluun, joten oli edes joku tukiverkosto). En kyllä silti meinaa vieläkään käsittää, että asun Turussa ja opiskelen täällä. Ja se, mitä opiskelen! Niin monta vuotta ajattelin, että musta tulee sosionomi tai sairaanhoitaja ja lähdinkin tekemään ihan jotain muuta. Mutta en kadu yhtään! Jos jotain valitettavaa pitäisi Turusta keksiä, niin neljän ruuhkat. Halleluja kun ei meinaa hermot kestää auton ratissa. Sekä talvi. Lunta jos tulee niin se kestää pari päivää. Tätä pimeätä ja märkää en oikein meinaa jaksaa ja se aiheuttaa itselleni sen, että vietän ihan liikaa aikaa kotona viltin alla Netflixiä katsoen tai kirjoja lukien. :D Okei. Enemmän sitä Netflixiä kuitenkin.

Syksyyn mahtui tiukka opiskeluaikataulu sekä työt, KAKSI muuttoa (jee, mulla on super ihana koti nyt ja sain mun rakkaimman ihmisen asumaan tänne Turkuun kanssani). Tää kaikki vähän verotti aikaa lukemiselta ja kaikelta sosiaaliselta elämältä. Kävin ensimmäisenä opiskelusyksynä jopa yhdet opiskelijabileet ja haalarit on edelleen korkkaamatta. Hups. Enkä tiedä onko keväästä tulossa yhtään sen helpompi, mutta ainakaan enää ei ole fiilistä, että asun "välitilassa" koko ajan enkä voi tehdä mitään. 

Mahtui syksyyn onneksi paljon kivaakin ja jotain kirjoihinkin liittyvää. Nimittäin kahdet kirjamessut! Kotikaupunkini Turun kirjamessut kävin tsekkaamassa kahtena päivänä ja Helsingin kirjamessuille pääsin osallistumaan ensimmäistä kertaa ja vielä bloggaajapassilla! Oli huikeat neljä päivääTämän lisäksi järjestin ja emännöin ensimmäistä kertaa lukumaratoneja, sillä en onnistunut kesällä osallistumaan yhteenkään. Kiitos Hennalle kun jaoit tämän homman mun kanssa ja kiitos teille ahkerille lukijoille, jotka osallistuitte innolla mukaan! 

Jos nyt vihdoin mentäisiin kuitenkin niihin listoihin ja koosteisiin vuodesta 2017!

vuonna 2017 luin

45 kirjaa ja 10 423 sivua. Tämä on 9 kirjaa enemmän kuin vuonna '16, mutta n. 800 sivua vähemmän.
- 5 kirjaa englanniksi, joista 1 oli äänikirja ja 2 sarjakuvaa. (2 kirjaa enemmän kuin vuonna '16)
- 11 kotimaista teosta
- 29 käännöskirjaa
- 2,5 äänikirjaa (kuuntelin Annan nuoruusvuodet puoliksi äänikirjana ja puoliksi luin)
- 15 sarjakuvaa. 9 sarjakuvaa enemmän kuin edellisenä vuonna, tämä selittää miksi sivumäärä oli pienempi kuin edellisenä vuonna.
- 8 luetuista kirjoista oli uudelleen luettuja (vaikkakin osa uusilla painoksilla, esim. kuvitettu Potter)
- 18 kirjaa luin omasta hyllystä (ihan liian vähän siihen nähden paljonko ostin).
- 28 luetuista kirjoista oli naisten kirjoittamia ja 16 miesten kirjoittamia (+1 kirja jossa oli useampi kirjailija eri sukupuolten edustajia).
- Hyllyni lisääntyi n. 127 kirjalla. Tässä vaiheessa moni varmaan putoaa penkiltä. Onneksi näistä kuitenkin osa oli saatu lahjaksi ja osa arvostelukappaleita. Rahamäärä mitä kirjoihin meni jääköön salaisuudeksi ja omaksi kauhistuksekseni. 

tavotteiden toteutuminen

1. Tavoitteena vähintään 15 kotimaista.
- Enemmän kuin edellisenä vuonna, mutta ei vieläkään tarpeeksi!

2. Uskallan jättää kirjoja/sarjoja kesken jos ne eivät nappaa yhtään.
-Noh, tässä onnistuin jotenkin. Melkein ärsyttää kuinka monta kirjaa olen lukenut n. 30 sivua ja sitten pistänyt sivuun. Nyt ne kaihertaa mieltä aina ja tunne, että pakko palata joskus niiden pariin.

3. Saan loppuun ainakin 3 kirjasarjaa.
- En myöskään tainnut saada yhtäkään kirjasarjaa päätökseen vaan enemmänkin aloitin niitä lisää. Kepler62-sarjan tosin luin, mutta kuulemani mukaan sille tulee sittenkin jatkoa. Pottereiden uusintakierroksen sain vihdoin loppuun (yleensä olen jäänyt 4-6 kirjan kohdalle ja aloittanut taas alusta). Joistakin sarjoista luin kaikki saatavilla olevat suomennokset, mutta osia ilmestyy tulevaisuudessa vielä lisää.

4. Luen vähintään 6 kirjaa englanniksi.
- Jäin yhden päähän ja se jos mikä ärsyttää. Olisin halunnut lukea niin paljon enemmän.

5. Luen vähintään 50 kirjaa!! (kolmas kerta toden sanoo)
- Noh eipä onnistunut vieläkään. Tosin luin enemmän kuin koskaan kirja määrissä, mutta luin paljon välipalakirjoja ja sarjakuvia.

6. Tavoitteena 3 klassikkoa!
- En onnistunut vieläkään lukemaan klassikoita vaikka piti. Ärsyttää. Ainut lukematon klassikko jonka luin oli jo aiemmin mainitsemani Annan nuoruusvuodet, jonka luin vuosi sitten klassikkohaasteeseen.

7. Ostan vähemmän kirjoja ja kirjaan ostokseni ylös.
- Noh tämäkin tuli jo selväksi. Pieleen meni. Mutta ostokset ainakin suurimmaksi osaksi onnistuin kirjaamaan ylös!

8. Popsugarin tai Helmet-lukuhaasteen suorittaminen.
- Popsugarin kanssa luovutin jo joskus kesällä, sillä kohdat eivät täyttynytkään niin automaattisesti kuin halusin. Helmetin kanssa jäin tulokseen 36/50.

top 5

Tuttuun tapaan, skippaan tältä listalta vuoden aikana uudelleen luetut. Eli luvassa ensimmäistä kertaa luvussa olleiden kirjojen top5!


Koskettava kertomus Alzheimerintautiin sairastumisesta nuorella iällä. Tämä roikkui ikuisuuden TBR-listallani ja onneksi vihdoin luin tämän! Vahva suositus.


Okei myönnetään, tämä ei ollut mitään maailman laadukkainta kirjallisuutta. Mutta innostuin kirjasarjasta silti älyttömästi ja en millään malttaisi odottaa jatkoa (onneksi sitä tulee jo ensi kuussa). Kirjasarjan myös luvataan paranevan edetessään.


Kiera Cassin Valinta-sarja nousi yhdeksi suosikikseni. Tämä kolmas osa piti alunperin olla trilogian päätös, mutta jostain kumman syystä jatkoa päätettiin kirjoittaa. Mielestäni sarja olisi voitu lopettaa tähän ja olisin ollut tyytyväinen. Tosin luin jo sarjan neljännenkin osan ja viihdyin senkin parissa. Niin hyvää kirjallisuutta kun haluan heittää aivot narikkaan! Kaipaan elämääni tällaista kirjallisuutta joka on  suurimmaksi osaksi onnellista hömppää.


Kirja oli niin ihana ihana ihana! Mulla kesti alussa vain hieman päästä tämän ihanuuteen kiinni, koska jatkoin tähän suoraan kirjasta joka lunasti paikkansa tämän vuoden ykkösenä. En tiedä kiilaisiko tämä kärkeen, jos olisin lukenut kirjat toisessa järjestyksessä. Kuitenkin, söpö kirja johon tiedän palaavani tulevaisuudessa taas.


Ja tässä se kuuluisa ykkönen, joka viihdytti mua kesällä Kyproksen auringon alla. Pidin tästä älyttömästi, mutta nyt ärsyttää kun lukujumin takia toinen osa takkuillut. Tämäkin varmasti tulee uusintana luettua monta kertaa tulevaisuudessa. 

Okei lista ei ollut kovin upea ja ei sisältänyt ns. kovin laadukasta kirjallisuutta. Mutta lista oli mun näköinen = Mahdollisimman rentoa ja onnellisia loppuja. Niitä olen tänä vuonna kaivannut muuten niin kiireiseen ja stressaavaan elämääni. Tätä listaa tehdessä totesin, että aion lukea enemmän näitä YA-kirjoja jota hyllyni pursuaa lukemattomana! Niistä pidän ja niistä tulen iloiseksi.

Haluan vielä lisäksi mainita muutaman kirjan, jotka melkein pääsivät listalleni ja ovat lukemisen arvoisia todellakin!

Sarah Andersen - Aikuisuus on myytti 
-Niin hauska ja osuva sarjakuva, että suosittelen kaikille naisille tätä! Itseasiassa tämä kävi jo top5-listallani, mutta koska en ole ehtinyt tehdä postausta tästä, se sai jäädä.

-Luin alkuvuodesta tämän koskettavan tositarinan neurokirurgi Paulista, jossa kirjailija kertoo omasta elämästään. Lukekaa tämä elämää pohtiva kirja. Tästäkin mulla jäi postaus jostain syystä tekemättä, mutta linkki vie kirjan Goodreadsin sivulle.

-Taidokkaasti kirjoitettu episodiromaani, joka oli pakko hankkia omaankin hyllyyn. Puikkonen oli Finlandia ehdokkaana 2016 tällä kirjalla ja omasta mielestäni olisi voinut vaikka voittaa! Pidin ja paljon!

hei vuosi 2018, sinua on odotettu

Muutama tavoite taas alkaneelle vuodelle.

❥Luen vähintään 50 kirjaa! (kröhöm.. neljäs kerta toden sanoo).
 ❥Enemmän kotimaisia -> tavoitteena vähintään 15.
❥Luen vähintään 10 kirjaa englanniksi!
❥1 kirja ruotsiksi. PAKKO OPETELLA TÄÄ KIELI UUDESTAAN.
❥Kuuntele enemmän äänikirjoja ja podcasteja.
❥Helmet-lukuhaasteen suorittaminen. Ihan oikeasti.
❥#Hyllynlämmittäjä -haastetta ei saa unohtaa tänä vuonna vaan se suoritetaan.
❥Kun omasta hyllystä 5 kirjaa luettu, saa ostaa yhden uuden tilalle. (Yritys varmasti hyvä kymmenen).
❥Luen sarjakuvia edelleen paljon.
❥Luovu osasta kirjoista, joista et niin välitä ja tiedät ettet niitä tule lukemaan ikinä tai uudestaan.
❥Pyrin bloggaamaan kaikista lukemistani kirjoista heti.
❥LUE YLPEYS JA ENNAKKOLUULO (jonka jälkeen voit harkita muita klassikoita)!!!!!

27 kommenttia :

 1. Hyviä tavoitteita! :) Mun ruotsin kieli on niin ruosteessa, koska en oo käyttänyt sitä hetkeen, joten tuo ruotsin kielisen kirjan lukeminen voisi olla itsellekin kyllä ihan hyvä. Luin viime vuonna Ylpeyden ja ennakkoluulon ja tykkäsin siitä kyllä tosi paljon :)

  https://sofiaidaannneli.blogspot.fi/

  VastaaPoista
 2. Hehe, ihan kiva tuo uusien kirjojen määrä hyllyssä! :D Itse olen nyt pari vuotta onnistunut pitämään kirjojen oston minimissä, ja toivon pystyväni samaan tänäkin vuonna. En ole varsinaisesti kirjaostolakossa, mutta pyrin ostamataan vain kohdalle osuvat helmet.

  Hyviä tavotteita myös. Ylpeys ja ennakkoluulo on tosi hyvä, kannattaa kyllä lukea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hehe.. joo. :D Nyt kyllä pakko rajoittaa ihan urakalla, kun ei enää mahdu edes mihinkään uusia kirjoja (ellen hyödynnä lattiaa). Samalla periaatteella yritän nyt myös kuin sinäkin!

   Moneskohan kerta kun suosittelet mun blogissa mua tarttumaan tuohon Ylpeys ja ennakkoluuloon... :'DDD Mut lupaan lukea sen tänä vuonna!

   Poista
 3. Täältäkin tulee suositukset Ylpeydelle ja ennakkoluulolle! Todellakin lukemisen arvoinen.
  Hyviä tavoitteita muutenkin ja onnea niiden toteuttamiseen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, kyllä se nyt täytyy lukea. :D Kiitos! Toivottavasti onnistun tavotteissani. :)

   Poista
 4. Ihanasti kirjoitat ensin, että ei nyt ihan putkeen menneet nämä tavoitteet, ja sitten asetetat liudan entistä tiukempia tavoitteita :D. No, et taida oikeasti suhtautua niihin kovin ryppyotsaisesti. Minullakin on tavoitteena (vielä mihinkään kirjaamatta) lukea edes yksi kirja englanniksi, kun en ole taas pitkään aikaan lukenut. Tuo ostettujen kirjojen kirjaaminen olisi muuten hyvä idea. Niille voisi ehkä tehdä hyllyn Goodreadsiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämäpä. :D Tämä on taas perus alku innostus kun saa aloittaa ns. puhtaalta pöydältä. Mun kohdalla Helmet-lukuhaaste nappasi tänä vuonna enemmän kuin viime vuonna (kohdiltaan siis). Ja en todellakaan suhtaudu ryppyotsaisesti :D Rakastan vain listojen tekemistä.
   Suosittelen kyllä ostettujen kirjojen kirjaamista johonkin! Vähän avasi omiakin silmiä kun vuoden päätteeksi laskin kuinka monta kirjaa oli tullut ja kuinka monta euroa oli mennyt. :D Ainut haasteen kohta mihin ehkä asennoidun ryppyotsaisesti on juurikin tuo uusien kirjojen ostaminen.

   Poista
 5. Minä en ruotsiksi taida edes yrittää, kun olen tainnut sen ihan totaalisesti unohtaa sitten opiskeluvuosien. Ranskaa pitäisi sen sijaan petrata...
  HelMet-haaste osoittautui minulla yllättävän vaikeaksi. Luin kyllä kirjoja yli tuplasti haasteen lukumäärän, mutten sitten saanut kuitenkaan sijoitettua niitä kaikkiin haastekohtiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taidan aloittaa ruotsinkielisestä lastenkirjasta :D Tai siis ennen tätä täytyy kyllä kerrata vähän sanastoa ja kielioppia kesällä... sitten yritän ihan kirjaa! :D Ranskaa en itse taida osata sanaakaan! Olisi kyllä upea kieli! Viime vuoden Helmet-haaste ei ollut itselleni läheskään niin mieleinen kuin esimerkiksi tämän vuoden haaste.

   Poista
 6. Minustakin olisi kiva lukea jotain ruotsiksi. Voisi testata, ymmärränkö enää yhtään mitään :)

  Hyviä lukuhetkiä vuodelle 2018! Ja onnea tavoitteiden saavuttamiseksi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä ajattelin testata lasten kirjalla tai kirjalla jonka olen lukenut jo suomeksi/englanniksi. =) Tosin ensiksi pitää kerrata vähän sanastoa ja kielioppia! :D

   Kiitos ! Samoin sinulle :)

   Poista
 7. Aikamoisia tavoitteita, toivottavasti pysyy kuitenkin ilo lukemisessa :) Helmet-haaste on kiva. Minä osallistun nyt toista vuotta peräkkäin ja tänä vuonna yhdistän sen vielä musahaasteeseen. Viime vuonna sain haasteen ihan hyvin täyteen, kun luin peräti 150 kirjaa. Oli varaa valita mitä haasteeseen laittaa :) Kiva idea yrittää lukea ruotsiksi edes yksi kirja. Minäkin voisin. Englanniksi luen paljon ja tänä vuonna päätin lukea enemmän espanjaksi. Tämä tavoite sujuu yllättävän hyvin, jo kaksi espanjankielistä luettu tämän vuoden puolella. Olen vähän harkinnut josko yrittäisin yhden myös ranskaksi..
  Hyvää kirjavuotta 2018!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaikka tuossa postauksessa kovin painotankin että "pakko suorittaa", niin en mä oikeasti otsa rypyssä täällä ole! Rakastan vain listojen tekemistä, mutta olen todella fiilispohjainen lukija. :D Koulu on ainut joka saattaa viedä ilon lukemiselta ja jos näyttää siltä, että luonkin itselleni kamalat paineet haasteista niin yksinkertaisesti vain unohdan haasteet sitten.
   Helmet-haaste vaikuttaa tänä vuonna kivalta! Ja sä oletkin lukenut huiman määrän kirjoja. Ehtisipä itsekin :) Espanjaa olisi myös kiva opetella. Joskus lukiossa kävin alkeiskurssin, mutta huonon opettajan takia kiinnostus sitten lopahti. :D
   Hyvää kirjavuotta sinullekin ! :)

   Poista
 8. Tuo viimeinen tavoite on paras. Pidä se!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minustakin se on paras!! Ja luultavasti myös helpoin toteuttaa! :D

   Poista
 9. Olin ihan tulossa sanomaan samaa kuin Tuulevi, pidä tuo viimeinen, muut voi skipata :D
  Mutta vakavasti puhuen, paljon olet ehtinyt lukemaan ja tekemään kaiken myllerryksen keskellä. Ja hyviä tavoitteita myös tälle vuodelle. Itse en ole ollenkaan ehtinyt miettiä, mitä tavoitteita minulla voisi lukemisen suhteen olla. Kaikki haasteetkin olen viime vuosina jättänyt välistä. Mutta ehkä tuo kirjojen lopettaminen kesken, sitä olen harjoitellut jo vuosikausia, mutta vieläkin tekee tiukkaa. Nyt tosin olen jo edennyt siinä ehkä noviisiasteelle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha! :D Sen tavoitteen pidän ja luultavasti toteutan jo tässä kuussa. Haluaisin älyttömästi katsoa BBC:n sarjan Ylpeydestä ja ennakkoluulosta kun en ole aikoihin katsonut. En vain anna itselleni lupaa tähän ennen kuin kirja luettu :'D
   Näin vuoden alussa tuppaa tulemaan into yrittää kaikkea uutta ja täyttämään jos jonkin moisia To Do-listoja.. Vuoden 2016 taisin mennä osallistumatta mihinkään haasteisiin ja sitten niitä aloin kaivata. Onnistuu se ilmankin oleminen siis ja niin teen jos nämä alkavat ahdistaa. :) Ja vakavasti puhuen, toivon tästä vuodesta hieman helpompaa kuin edellisestä.
   Kirjojen kesken jättämistä saa kyllä harjoitella. Tai sanotaan näin, että se kesken jättäminen ilman ahdistuksen tunnetta on vaikea saavuttaa. :D

   Poista
 10. Minä en uskalla edes pitää kirjaa omista kirjaostoista. :D Varsinkin e-kirjatarjoukset ovat pahoja paikkoja. Niitä on niin helppo kliksutella lukulaitteeseen lukemista odottamaan. Toisaalta, kierrätän painettuja kyllä usein lukemisen jälkeen pois, joten liikettä on moneen suuntaan. Englanniksi lukemisen lisääminen on minullakin tavoitteena. Työhön liittyvää kirjallisuutta tulee kyllä luettua, mutta fiktiossa tyydyn liian usein käännettyyn kirjallisuuteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun oli pakko, koska halusin tietää missä mennään. Ja nyt voinkin sitten rajoittaa hieman ostoksiani. E-kirjat laskin myös mukaan, aika paljon tullut ostettua Amazonista e-kirjoja puhelimeen 2-3e hintaan. Mulla olisi vielä vähän harjoittelemista tuossa kirjojen kierrättämisessä.. Tai eikai siinä mitään ongelmaa olisi jos joskus saisin noita kirjoja luettua, varsinkin noita "ok" kirjoja mitä sitten haluaisikin laittaa eteenpäin :D

   Poista
 11. Onnea opinnoille, hieno juttu että pääsit sinne, minne hait!

  Hienosti on hyllysi lisääntynyt :D Itse pidin kirjaa yhden kokonaisen vuoden kirjaostoistani ja tulos oli karmaiseva: 96 kirjaa (luvussa ei mukana a-kappaleita, joita kyseisenä vuonna vielä otin vastaan 9). Sen jälkeen en ole kirjaa pitänyt, mutta olen tiukentanut ostokriteerejäni :D

  Olipa mukava lukea tätä koostettasi. Onneksi joka vuosi voi asettaa uudet tavoitteet, joihin ei pääse (tai sitten tapahtuu se yllätys ja pääseekin) :D Siis mukava tavoitelista sinulla, rennolla otteella ja lempeästi eteenpäin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! :)

   Joo.. vähän lohduttaa, että muutamat kirjat ovat saatuja, e-kirjoja ja arvostelukappaleita :D Silti aika suuri määrä. Olen nyt itsekin yrittänyt tiukentaa ostokriteereitäni. Jokaista kirjaa ei ole pakko omistaa.. :D Aion kyllä jatkaa tänäkin vuonna kirjaamista niin euroissa kuin määrissäkin (sillä haluan nähdä onnistunko vähentämään).

   Tätä oli myös hauska tehdä! Tästä on alkanut muodostua jo jokavuotinen perinne :)

   Poista
 12. Ihastuttavan pedanttia listausta ja tavoitteiden seurantaa, nostan hattua! Kiinnostava myös tämä topviitosesi, tsekkaan tuon Hanin. Onnellisia loppuja tarvitsee aina välillä. Aikuisuus on myytti odottelee lukemista, Lasipalatsista tykkäsin minäkin ja Eurooppalaiset unet on superhieno.

  Voisin kopioida tavoitelistaltasi myös hyllynlämmittäjän suorittamisen, heti bloggaamisen (argh) ja podcastien kuuntelemisen. Hauskaa tavoitteiden tavoittelua tälle lukuvuodelle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hanin kirja oli söpö<3 Tuo heti bloggaaminen ei ainakaan ole tänä vuonna vielä lähtenyt itselläni.. argh :DD Mutta Podcastit<3 pelastaa bussimatkat !

   Poista
 13. Ihana tämä sinun juttusi! Erityisesti nuo sinun tavoitteesi ja se, mitä kerrot niiden toteutumisesta oli mukavaa luettavaa. Aloin miettiä omiakin tavoitteitani, joita voisin vähän lisäillä mm. Hyllynlämmittäjä-haasteelta ja jollakin muullakin.

  VastaaPoista
 14. Pitäisi niin lukea tuo Jenny Hanin To All the Boys I've Loved Before :D Siellä se hyllyssä odottelee aukeamistaan...

  Ja tuo kirjojen haaliminen on paha. Varmaan osittain siitä syystä rakastan e-kirjoja niin paljon, että niiden haaliminen ei paina muutoissa ja vie kotona tilaa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lue ihmeessä! <3 E-kirjoja on niin helppo ostaa .. mutta myös itselläni ne helposti unohtuvat tai unohdan kokonaan niiden olemassaolon. :D

   Poista

Kiitos kommentista ! :)